måndag 18 februari 2013

I brist på annat

Min tidsuppfattning har tydligen varit helt avstängd senaste tiden. Ännu en gång glömde jag bort en veckas inlägg. Det kanske var för allas väl dock, då jag inte haft en aning om vad jag tänkt skriva om. Antagligen hade det blivit något liknande dagens inlägg, då jag även nu inte har någon aning om vad jag skall nämna här. Har mitt liv verkligen varit så ointressant senaste tiden, eller har jag varit mindre observant? Jag antar att jag bara varit mindre observant på min omgivning. Jag måste skärpa mig med mina anteckningar antar jag.

När jag vaknade idag var det kallt. Det var då jag märkte att jag sovit med dörren öppen inatt igen. Denna gången var dörren dock bara på glänt, så det var inte riktigt lika kallt som förra gången. Förra gången var det även väldigt många minus grader ute, vilket det inte är nu direkt, trots att det snöar ännu.I min frånvaro av något vettigt att ta upp i dagens inlägg (som om mina inlägg brukar vara vettiga?) så tänkte jag påvisa min oinsatthet inom något diverse ämne. Halal, vad innebär det egentligen? Då jag är hedning så får jag en bild av det att det bara går ut på att man ska låta djuren lida lite extra innan man äter dem. Detta för att? Lär man djuret att frukta Gud och lär man därmed dess ovetande sinne en läxa? Borde det inte gälla grönsaker också? De är ju också en form av organism som borde få känna på Guds vrede? Man borde långsamt skära livet ur dem. Fäller man då även träd med yxa för att det tar längre tid än med en motorsåg?
Jag säger alltså detta pågrund av okunskap från min sida. Jag är hedning och har faktiskt ingen aning om varför Halal-kött ska vara mer riktigt och rätt än det jag vanligen äter. Varför kommer jag brinna i helvetet för den rikliga mängd av griskött jag förtärt? Jag vet att grisen anses som smutsig. Så pass mycket vet jag. Jag vet även en del historier kring varför den anses vara skitig och förbjudits. Vad jag inte förstår är varför bacon är så satans gott. Jag är vek, och jag kan verkligen inte motstå dess kallelse till mitt lustcentra.
Då jag nu känner mig dum och oallmänbildad så rusar jag genast in på Wikipedia, källan till allt modernt vetande. Jag söker på Halal, och kommer fram till att det inte handlar om själva slakten. Utan att ordet i sig vänder sig till vad som är rätt, och att Haram är vad som är fel.
Då jag ännu känner mig som en hedning och okunning, så citerar jag här texten från Wikipedia inom ämnet.

"Halal (حلال, ḥalāl, halaal) är benämningen på vad som är tillåtet inom islam och omfattar allt mänskligt handlande. Motsatsen till halal är haram. I icke-muslimska och/eller icke-arabisktalande länder förknippas termen oftast med reglerna om tillåtna livsmedel.
Begreppet halal omfattar alla typer av tillåtna handlingar en människa kan tänkas utföra. Alla handlingar kan kategoriseras som halal, tillåtet, eller haram, förbjudet. Inom halal kan handlingar även delas upp i fyra kategorier.
Wajib, eller fard, kallas de handlingar som är en plikt gentemot Gud. Dessa handlingar kan antingen vara fard aini, vilket är plikten för varje enskild muslim att utföra, eller fard kifa´i', vilket är plikt för hela umman (den muslimska gemenskapen). Ett exempel på en enskild plikt är fastan (sawm). Är en plikt fard kifa´i räcker det att en inom umman utför denna, såsom exempelvis jihad.
Den andra kategorin av handlingar kallas mandub om omfattar sådant som är förtjänstfullt att göra, men som inte straffas av Gud om det inte utförs. Ett exempel på detta är giftermål, vilket är något gott men inte en religiös plikt.
Den tredje kategorin kallas mubah och innebär sådana handlingar som är likgiltiga inför Gud. Dessa handlingar är inte vare sig moraliskt förtjänstfulla eller straffbara, utan neutrala.
Den fjärde kategorin kallas makruh och omfattar de handlingar som inte är önskvärda, men inte heller förbjudna av Gud. Dessa handlingar är ingen direkt synd, men betraktas av Gud som frånstötande och kan ge utövaren ”minuspoäng”. Exempel på sådana handlingar är skilsmässa, och abort inom de första 120 dagarna av graviditeten.

Begreppet halal förknippas bland annat med reglerna om tillåtna livsmedel. Muslimer har en reglerad livsföring och all mat skall vara halal (tillåten). Förbjuden (haram) mat är bland annat enligt Koranen:
'kött av självdöda djur, blod, svinkött och sådant kött som har slaktats i ett annat namn än Guds, samt vidare kött av djur som strypts, kvävts eller dödats genom ett hårt slag eller som fallit utför ett stup eller stångats ihjäl eller rivits av ett rovdjur.'
— Koranen (5:3)

Kött från djur som inte har slaktats på föreskrivet sätt (medan det var vid liv) är även förbjudet liksom kött från djur som slaktats på hedniska offeraltare. Allt kött måste komma från ett växtätande djur som är slaktat i Guds namn med undantag för om man jagat eller fiskat själv. I extrema situationer, som att man till exempel riskerar att dö av svält, kan dock annars otillåtna livsmedel räknas som halal.
Enligt islamisk lag skall slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall bli halal.[1][2][3][4] Bland annat så får inte djuret ha fått någon som helst bedövning innan slakten, utan måste vara helt mentalt närvarande när halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod.[5] Inom islam kallas traditionell muslimsk slakt dhabh eller dhabiha och på svenska halalslakt eller skäktning."

Efter att jag läst detta så reagerar jag smått på makruh. Där sägs det att en sådan gärning kan vara abort inom de första 120 dagarna inte uppmuntras av Gud, så att säga. Nu kan man tolka det på olika vis ifall man inte läst något om det hela tidigare. Min första tanke var nämligen; är det mer tillåtet efter 120 dagar? Fast givetvis är det total förbjud efter de 120 dagarna. Fast formulering Wikipedia känns här fin.
Jag får även känslan av att hur slakten skall genomföras från en början har varit en form av instruktion för att man inte skall förstöra köttet, och att det senare helt enkelt blivit konserverat av konservatism inom religionen. Med andra ord så som det brukar vara med alla religiösa regler och lagar.
Jag känner mig genast mindre okunnig, fast exakt lika mycket (om inte lite mer) hednisk som tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du har rätt till min Åsikt