söndag 13 januari 2013

En recension

För en tid sedan - nästan en annan livtid sedan - så hände det att jag recenserade. Det var mest musik som recenserades då. Jag har nu lagt det åt sidan, som så mycket annat, men idag tänkte jag faktiskt recensera för er. Inte musik denna gången. Inte film heller. Istället tänkte jag ge er en värdefull recension av nötter. I detta fall MrPARTY Chilinötter.
Det råkar nämligen vara så att att jag gillar chilinötter.
Chilinöten är en trevlig nöt från chilinötsplantan som växer på ostkusten mellan Belgien och Ukraina, tror jag.
En bra chilinöt har ett krispigt skal, kryddigt av härlig chili, och med en klassisk jordnöt i sitt inre. Det är en fin kombination av två världar. Man kan kalla chilinöten som nötvärldens version av Halle Berry.
Jag köpte med andra ord påsen med en viss förväntan av tidigare erfarenheter utav chilinötter.
Förpackningen bestod av en vanlig genomskinlig påse med MrPARTYs logotyp påklistrad. Det gav mig känslan av en billig produkt, men det gav mig även chansen att se nötterna redan innan jag köpte dem. Vilket i sig kan ses som positivt, då man i vissa fall kan avgöra chilinötters kvalitet genom hur de ser ut. En del ser bara förbannat värdelösa ut. Precis som när man väljer vem man vill sitta bredvid på en buss kan man alltså i viss mån gå efter utseendet.
Påsen var ganska lätt att öppna, och man fick vara lite försiktig så man inte slet sönder hela påsen. Skör men fyllde sin funktion helt enkelt.
Jag tog första nöten i handen och kände försiktigt på den, så jag inte skulle trycka sönder det tunna knapriga skalet, tänkte jag. Jag konstaterade att skalet verkade ganska hårt innan jag stoppade in den i munnen. Väl i munnen insåg jag att den var hårdare än jag först trodde. Kryddan spelade över tungan och smaken kändes godkänd, varken mer eller mindre. Sedan tuggade jag nöten. Mina tänder skrek åt mig att sluta, sa åt mig att jag skulle förstöra mitt leende för all framtid. Det som skulle vara ett krispigt tunt skal visade sig vara ett lager av betong kring nöten. Jag tänkte att det kanske bara var denna nöt som var felet. Jag kastade därför in en handfull av nötter i min mun. Det kändes som att jag tuggade på småsten, kryddad småsten. Jag undrade om mina tänder skulle hålla för denna påse på 400gram av kryddade småstenar, så jag tog en handfull nötter till. Jag kände hur en bit av min ena kindtand bröts loss från sin plats och jag svalde biten med resten av småstenarna jag tvingade mig själv att svälja.
Själva nöten innanför betongen kändes mjuk som ett tuggumi man sovit med i munnen en hel natt. Kanske var det bara kontrasten till småstensskalet runt nöten som fick den att verka så mjuk, jag vet inte, men jag vet att detta inte är mitt favoritmärke av chilinötter. Även om kryddningen var okej, så har jag aldrig uppskattat att tugga på småstenar, hur bra man än kryddar dem.
Så om jag skulle välja betyg mellan FÅGEL, FISK eller MITTEMELLAN, så blir det utan tvekan FISK i betyg för denna chilinöt.
Med andra ord så står dessa nötterna nu i en skål i mitt hem och väntar på att besökare ska få för sig att äta utav dem.Annars tänkte jag bara ge en alternativ version på senaste Månadens bus, ifall man är på mer socialt humör.


Om man har tråkigt, så kan man ta sig till nästa butik. Där går man in på mejeriavdelningen och plockar på sig två stycken Arla Yoggi förpackningar (sådana med kork på). En exempelvis i vaniljsmak, den andra exempelvis med jordgubbsmak. Gå sedan till kassörskan - som möjligen kan vara en blond ung sak som hoppat av skolan innan hon hunnit lära sig något - och betala varorna.
När man kommit hem skruvar man upp korken på Yoggi-förpackningen med vaniljsmak. Häll ut hela förpackningen i en vitt litermått. Sedan spolar man rent förpackningen med varmvatten direkt ifrån kranen. Jag hade även valt att spola förpackningen med kallt vatten efteråt, för det är något med varma yoghurt-förpackningar jag finner ofräscht. När förpackningen är ren låter man den stå upp-och-ner ett tag för att allt vatten skulle rinna ur den. Öppna sen Yoggi-förpackningen med jordgubbsmak. Häll över all yoghurten från den förpackningen in i den tomma förpackningen med etiketten vaniljsmak på sig. Skruva på korken och ställ den prydligt åt sidan. Efter det tar man litermåttet som innehåller vaniljyoghurten och häller dess innehåll i Yoggi-förpackningen som har jordbuggssmak på etiketten. Skruva sedan även där på korken prydligt. Sedan tar man sig till samma butik, med båda Yoggi-förpackningarna med sig. Se gärna till att det är samma blonda kassörska i kassan som tidigare, se även till att du sparat kvittona från ditt förra besök i butiken. 
Ställ dig sedan i kön till kassan. När det väl är din tur så ställer du arg upp förpackningarna mellan dig och kassörskan (se arg och upprörd ut). Fråga upprört vem det är som behagar skämta med dig. Öppna först förpackningen med vaniljsmak, be henne smaka den och säga dig vad den smakar. Sedan ber du henne göra samma sak med den andra smaken. Beskriv för henne hur allvarligt du finner detta vara och att du inte tolererar att sånt här ske, be om att få prata med hennes chef. Gå så lång med det du bara kan. Försök blanda in lokaltidningen i det som skett. Testa hur lång du klarar av att gå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du har rätt till min Åsikt